Blodfobi

Blodfobi – när rädsla för blod blir ett problem

Känner du dig yr eller illamående vid synen av blod? Undviker du att lämna blodprov eller se på sår för att du är rädd att svimma? Då kanske du har blodfobi, en rädsla för blod och allt som har med det att göra. 

Blodfobi är en av de vanligaste specifika fobierna och kan göra vardagen besvärlig. Det kan handla om att du undviker läkarkontroller eller till och med att se blod på film. För vissa kan tanken på blod räcka för att ge en kraftig reaktion.

Vanliga symtom vid blodfobi 

Blodfobi kan ge både fysiska och psykiska symtom: 

  • Yrsel och illamående – kroppen reagerar med en kraftig obehagskänsla.
  • Svimningskänsla – till skillnad från andra fobier kan blodfobi utlösa en kraftig blodtryckssänkning, vilket kan göra att du faktiskt svimmar.
  • Snabb puls som plötsligt sjunker – först reagerar kroppen som vid ångest, men sedan sjunker pulsen hastigt, vilket kan ge en svimningskänsla.
  • Undvikande beteende – du kanske undviker sjukvård, blodprov för att slippa uppleva rädslan.

Blodfobi kan vara väldigt begränsande, särskilt om det gör att du undviker viktiga hälsokontroller.

Hur behandlas blodfobi?

Det finns en effektiv behandling – Kognitiv beteendeterapi (KBT).

💡 Exponeringsterapi – Du får stegvis närma dig det du är rädd för, i en trygg miljö, tills rädslan avtar. Det kan börja med att prata om blod, titta på bilder och slutligen hantera verkliga situationer. 

💡 Tillämpad spänning – För att motverka svimningsreaktionen lär du dig en teknik där du spänner musklerna i kroppen för att hålla blodtrycket stabilt. 

💡 Tanketräning – Du får hjälp att utmana och förändra katastroftankar om blod och svimning. 

Blodfobi går att behandla – och det går oftast snabbare än du tror. Du behöver inte låta rädslan begränsa dig. Vill du ha stöd att ta första steget? Vi finns här för dig! 💙

Hitta din behandlare eller boka en kostnadsfri konsultation

Vill du påbörja behandling direkt? Sök bland våra erfarna behandlare och hitta den som passar dig bäst. Om du är osäker på vilket stöd du behöver kan du boka en kostnadsfri konsultation, där vi hjälper dig att hitta rätt väg framåt.
Gratis konsultation