Trauma uppstår när vi utsätts för en händelse eller situation som är så överväldigande att vår psykologiska förmåga att hantera den inte räcker till. Det kan handla om en plötslig, livshotande händelse – som en olycka, ett övergrepp eller ett överfall – men också om långvarig utsatthet, till exempel i form av våld i nära relationer, mobbning eller emotionell försummelse.
Traumatiska upplevelser kan påverka både kropp och psyke. Många upplever stark ångest, känslor av hjälplöshet eller skam, svårigheter att känna tillit och ett behov av att undvika påminnelser om det som hänt. För en del så krävs ingen behandling för att bearbeta en traumatisk händelse. Men för många fastnar kroppen och hjärnan i ett krisläge, som om faran fortfarande pågick – trots att det akuta hotet är över. Då kan det utvecklas till posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
Vad är PTSD?
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är en psykiatrisk diagnos som kan utvecklas efter att man har varit med om ett trauma. För att få diagnosen krävs att symptomen varat i minst en månad och påverkar vardagen påtagligt. Symptom som kännetecknar PTSD är: