Har du varit med om något traumatiskt?

Att uppleva en traumatisk händelse kan sätta djupa spår i oss. Det kan handla om olyckor, övergrepp, förluster eller andra svåra situationer som lämnar oss med känslor av rädsla, hjälplöshet eller skräck. Ibland bearbetar vi dessa upplevelser naturligt över tid, men ibland kan de fortsätta påverka oss långt efter att själva händelsen är över.​

Vad är trauma och PTSD?

Trauma uppstår när vi utsätts för en händelse eller situation som är så överväldigande att vår psykologiska förmåga att hantera den inte räcker till. Det kan handla om en plötslig, livshotande händelse – som en olycka, ett övergrepp eller ett överfall – men också om långvarig utsatthet, till exempel i form av våld i nära relationer, mobbning eller emotionell försummelse.

Traumatiska upplevelser kan påverka både kropp och psyke. Många upplever stark ångest, känslor av hjälplöshet eller skam, svårigheter att känna tillit och ett behov av att undvika påminnelser om det som hänt. För en del så krävs ingen behandling för att bearbeta en traumatisk händelse. Men för många fastnar kroppen och hjärnan i ett krisläge, som om faran fortfarande pågick – trots att det akuta hotet är över. Då kan det utvecklas till posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Vad är PTSD?

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är en psykiatrisk diagnos som kan utvecklas efter att man har varit med om ett trauma. För att få diagnosen krävs att symptomen varat i minst en månad och påverkar vardagen påtagligt. Symptom som kännetecknar PTSD är:

Vad är trauma och PTSD?
Återupplevande av traumat

Återupplevande av traumat

Återupplevande av delar av det traumatiska genom påträngande minnesbilder, starka kroppsliga reaktioner, mardrömmar eller så kallade flashbacks – där det kan kännas som att händelsen händer igen, här och nu. Återupplevelserna kommer ofta ofrivilligt och kan triggas av yttre intryck (som en lukt, plats eller tonfall) eller inre tillstånd (som stress eller trötthet).

Undvikande

Undvikande

Det är vanligt att försöka undvika allt som påminner om det som hänt – till exempel vissa människor, platser, aktiviteter eller samtal. Man kan även undvika egna känslor och tankar, vilket på kort sikt kan kännas tryggt, men som på längre sikt riskerar att förstärka symtomen.

Förhöjd vaksamhet (hyperarousal)

Förhöjd vaksamhet (hyperarousal)

Kroppen kan vara i konstant beredskap. Det kan visa sig som svårigheter att somna eller sova ostört, lättskrämdhet, koncentrationssvårigheter, irritation eller vredesutbrott. Många beskriver det som att aldrig kunna slappna av – att alltid vara “på sin vakt”, även i trygga miljöer.

Negativa tankar och känslor

Negativa tankar och känslor

Många med PTSD drabbas av långvariga förändringar i hur de ser på sig själva, andra och världen. Det kan handla om skuldkänslor, skam, hopplöshet eller att känna sig avstängd och främmande inför andra människor. Vissa tappar förmågan att känna positiva känslor eller glädje över sådant som tidigare var meningsfullt.

Att inleda behandling vid trauma och PTSD

Att söka hjälp för trauma är ett viktigt steg. Många bär länge på svåra upplevelser utan att förstå att symtomen kan vara kopplade till tidigare händelser. I början av behandlingen fokuserar vi på att skapa trygghet och förståelse för hur trauma påverkar kropp, tanke och känsla.

Behandlingen sker i din takt, med respekt för dina gränser och erfarenheter. Målet är att minska symtom som återupplevanden, undvikande och oro – och att stärka känslan av trygghet och kontroll.

Nedan kan du läsa mer om de metoder vi använder i behandling av trauma och PTSD.

Psykoterapi för PTSD

  • Kognitiv beteendeterapi (KBT): Fokus på att förändra negativa tankemönster och beteenden.
  • Exponeringsbaserad terapi: Hjälper individer att konfrontera och minska rädsla kopplad till traumat.
  • Prolonged Exposure Therapy (PET): Personen får gradvis konfronteras med de traumatiska minnena och situationerna som kopplas till traumat. Under sessionerna får personen lära sig att bearbeta och omvärdera sina tankar och känslor kring trauman för att minska ångest och rädsla. Terapeuten hjälper personen att gradvis närma sig de traumatiska minnena genom att berätta om dem, utföra övningar och träna på att hantera ångesten som uppkommer. Behandlingen för PTSD kan vara intensiv och krävande, men har visat sig vara effektiv för många personer som lider av PTSD.
Psykoterapi för PTSD

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

EMDR, som står för Eye Movement Desensitization and Reprocessing, är en form av terapi som vanligtvis används för att behandla posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

Behandlingen innebär att patienten guidas genom att återuppleva trauman samtidigt som terapeuten använder olika tekniker, såsom ögonrörelser eller ljudstimuli, för att hjälpa patienten att förändra sina tankar och känslor kring trauman.

Genom att bearbeta de traumatiska minnena på ett strukturerat sätt och samtidigt fokusera på yttre stimuli, syftar EMDR till att minska svårighetsgraden av PTSD-symtom. Denna terapiform kan hjälpa patienter att hantera starka känslor kopplade till sina traumatiska upplevelser och främja en mer adaptiv syn på det som hänt.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Våra specialister på trauma och PTSD

Empatisk Trygg Inlyssnande

Maryam

Legitimerad Psykoterapeut

Jag finns här för att möta dig med värme och närvaro

KBT

CFT

Schematerapi

EMDR

Neurofeedback

Stockholm - Vasastan

Intresserad Engagerad Transparent

Johanna B

Legitimerad Psykoterapeut

Hjälper dig hitta balans genom ett holistiskt synsätt

KBT

ACT

Traumaterapi

Stockholm - Norrmalm

Engagerad Utmanande Empatisk

Lillemor

Legitimerad Psykoterapeut

Hjälper dig skapa hållbar förändring genom KBT och schematerapi

KBT

ACT

Schematerapi

CFT

Trauma

Stockholm - Södermalm

Varm Empatisk Närvarande

Tuula-Helena

Legitimerad Psykoterapeut

Med trygghet och närvaro hjälper jag dig att hitta nya vägar framåt

KBT

Traumaterapi

Parterapi

Stockholm - Vasastan

Vill du ha hjälp att ta första steget?

Vi vet att det kan vara svårt att söka hjälp, men du behöver inte göra det ensam. Vi erbjuder personlig rådgivning för att förstå dina specifika behov och matcha dig med en terapeut som är specialiserad på behandling av PTSD. Genom terapi som KBT, exponeringsbaserad terapi, eller EMDR kan vi tillsammans arbeta mot att minska dina symtom och hjälpa dig att återfå kontrollen över ditt liv.
Gratis konsultation