Problem med ångest
Om du ofta känner dig orolig, stressad eller överväldigad är du inte ensam. Många kämpar med ångest som påverkar deras vardag, men det finns hjälp att få. På vår sida kan du läsa mer om vad ångest är, varför den uppstår, och hur du kan hantera den.
Ångest är vad vi känner när vi är oroliga, spända eller rädda – särskilt om saker som är på väg att hända, eller som vi tror kan hända i framtiden.
Ångest är en naturlig mänsklig reaktion när vi känner att vi är hotade. Den kan upplevas genom våra tankar, känslor och fysiska sensationer.
För mig känns ångest som om alla i världen väntar på att jag ska snubbla, så att de kan skratta åt mig. Det får mig att känna mig nervös och osäker på om nästa steg jag tar är det bästa sättet framåt.
De flesta människor känner ångest ibland. Det är särskilt vanligt att uppleva en viss ångest när man hanterar stressande händelser eller förändringar, särskilt om de kan ha en stor påverkan på ditt liv. Se våra sidor om hur man hanterar stress för mer information om stress.
Om du känner dig ångestfylld eller upplever en panikattack just nu, se vår sida om hur man hanterar panikattacker.
Ångest kan bli ett psykiskt hälsoproblem om det påverkar din förmåga att leva ditt liv så fullt ut som du vill.
Till exempel kan det vara ett problem om: dina känslor av ångest är mycket starka eller varar under lång tid dina rädslor eller bekymmer är oproportionerliga till situationen du undviker situationer som kan få dig att känna ångest dina bekymmer känns mycket plågsamma eller är svåra att kontrollera du regelbundet upplever symtom på ångest, vilket kan inkludera panikattacker du tycker det är svårt att utföra ditt vardagliga liv eller göra saker som du tycker om. Om dina symtom motsvarar en särskild uppsättning medicinska kriterier kan du bli diagnostiserad med en särskild ångeststörning. Men det är också möjligt att uppleva problem med ångest utan att ha en specifik diagnos.
Precis som alla djur har människor utvecklat sätt att hjälpa oss skydda oss från fara. När vi känner oss hotade reagerar våra kroppar genom att frigöra vissa hormoner, som adrenalin och kortisol, vilket kan vara till hjälp.
Dessa hormoner gör oss mer alerta, så att vi kan agera snabbare får våra hjärtan att slå snabbare, vilket snabbt skickar blod till där det behövs mest. Efter att vi känner att hotet har passerat frigör våra kroppar andra hormoner för att hjälpa våra muskler att slappna av. Detta kan ibland få oss att skaka. Detta kallas vanligtvis ‘fight, flight eller freeze’-reaktionen – det är något som händer automatiskt i våra kroppar, och vi har ingen kontroll över det.
Om du har social fobi kommer du att känna en intensiv rädsla i sociala situationer. Du kommer ofta försöka undvika dem. Du kanske oroar dig för ett socialt evenemang före, under och efter att det har ägt rum. Det är också känt som social ångest eller social ångestsyndrom.
Många människor tycker att sociala situationer är svåra, eller känner sig blyga eller obekväma vid vissa tillfällen – det är helt normalt.
Du kanske oroar dig för dessa sociala situationer eftersom du fruktar att andra ska döma dig negativt. Eller kanske fruktar du att du ska såra andra genom något du säger eller gör. Du kan också oroa dig för att andra ska märka att du är ängslig.
Social fobi kan påverka ditt vardagsliv enormt. Det kan: påverka din självförtroende och självkänsla få dig att känna dig extremt isolerad göra det mycket svårt att utveckla och upprätthålla relationer påverka din förmåga att arbeta eller utföra vardagliga uppgifter som att handla.
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandlingsmetod för social fobi. Behandlingen fokuserar på att identifiera och förändra de tankar och beteenden som bidrar till rädslan för sociala situationer. I KBT för social fobi är några vanliga terapifaser och metoder:
Vi vet att det kan vara svårt att veta var man ska börja när man söker hjälp. Därför erbjuder vi personlig rådgivning för att förstå dina specifika behov och utmaningar. Genom att prata med oss kan vi matcha dig med en terapeut som har rätt kompetens och erfarenhet för att hjälpa dig på bästa möjliga sätt.
Kontakta oss idag och låt oss hitta den rätta terapeuten för dig!
Kontakt
Vår expertis
Sociala medier